Uskalla tervehtiä myös tuntematonta – saatat yllättyä!

Monelle on varmasti tuttu esimerkiksi motoristien ja jenkkiautoilijoiden suosima tapa tervehtiä toisiaan kohdattaessa. Vastaantulija voi olla siis täysin tuiki tuntematon ihminen muuten, mutta jakaa saman intohimon ja harrastuksen.

Ilokseni olen viime syksyn ja kuluvan talven aikana havainnut, että tämän saman tavan voi helposti jalkauttaa myös esimerkiksi lenkkipolun varrelle –  vieläpä oikein menestyksellisin tuloksin. Tapa voi olla ollutkin olemassa jo pitkään, mutta itse lähdin tietoisesti kokeilemaan aamulenkillä ollessani, millaisen vastaanoton saan, jos tervehdin vastaantulevia ihmisiä iloisesti hymyillen.

Reaktiot olivat häikäiseviä! Totisinkin aamun mutrusuu heltyi ainakin pieneen huomenen murahdukseen ja parhaimmillaan sain vastaukseksi korviin asti ulottuvan hymyn reippaan tervehdyksen kera. Usein heittämäni huomenet johtivat myös nopeaan sanan vaihtoon vastaan tulevan kanssa, jos ei muusta, niin ainakin sen aamun säästä. Aamu alkoi hyvällä mielellä ja jalat tuntuivat kulkevan joutuisasti jo tutuksi tulleen reitin. Niinä aamuina, kun kukaan ei ollut eksynyt reippailemaan samaan aikaan, huomasin olevani hieman jopa harmissani, etten saanut toivottaa kenellekään sinä aamuna huomenta.

Pitkään olen ”kauhistuttanut” ihmisiä myös mm. kaupoissa, uimahallissa, verotoimistossa ja junamatkalla tervehtimällä ja aloittamalla keskustelun tyhjästä. Poikkeuksetta saaden mielestäni oikein hyvän vastaanoton. Jotkut juttelevat enemmän, jotkut vähemmän. Kunnioitan myös ihmisten halua olla omissa oloissaan, enkä piinaa heitä jos huomaan, etteivät todellakaan ole juttu tuulella. Toki itsekin joskus haluan olla vain yksin omien ajatuksieni kanssa. Mutta onnistuessaan lyhytkin keskustelu piristää molempien päivää ja aika kuluu kuin siivillä!

Sanotaan, että suomalaiset ovat sulkeutunutta ja hieman juroa kansaa, mutta ehkä kaikki onkin kiinni siitä, että jonkun täytyy uskaltaa tehdä aloite. Tähän mennessä saatujen kokemuksieni pohjalta uskallan todeta, että kyllä ihminen voi nauttia myös tuntemattomien tervehdyksestä, keskustelusta, huomatuksi tulemisesta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta. On se sitten yhteinen harrastus, kassajono tai vaikka vain räntäsade.

Omalta kohdaltani aion jatkaa myös tulevaisuudessa tuntemattomien tervehtimistä ja viritellä pientä keskustelua aina kun siihen vain aukeaa mahdollisuus. Rohkenetko sinäkin kokeilla?

 

–  Mia –

SHARE IT: